Köd és vér regénymorzsák

Mi az az Évkerék?

Az Évkeréken nyolc tűzünnep, más néven szabbat helyezkedik el. Ezeknek egy fele napéjegyenlőség és napforduló, a másik felét évnegyedelő ünnepeknek nevezik, melyek pont félúton helyezkednek el egy napforduló és egy napéjegyenlőség között. Lássuk őket sorban:

Yule: december 20-23. között – téli napforduló (a nappalok hosszabbodni kezdenek)

Imbolc: február 1. – évnegyedelő ünnep

Ostara: március 19-22. között – tavaszi napéjegyenlőség (a nappal és az éjszaka ugyanolyan hosszú az ünnep napján, aztán a nappal egyre hosszabb lesz az éjszakánál)

Beltane: május 1. – évnegyedelő ünnep

Litha: június 19-23. között – nyári napforduló (az éjszakák hosszabbodni kezdenek)

Lughnasadh/Lammas: augusztus 1. – évnegyedelő ünnep

Mabon: szeptember 21-24. között – őszi napéjegyenlőség (a nappal és az éjszaka ugyanolyan hosszú az ünnep napján, aztán az éjszaka egyre hosszabb lesz a nappalnál)

Samhain: november 1. – évnegyedelő ünnep

Az Évkerék követése a változás, a természet változásának, a természetnek az ünneplése. Az olyan vallásokban, mint a kelta vagy a wicca az istenségek mellett a természetnek is hódoltak. Ami nem meglepő, hiszen az ember a külső körülmények kényére-kedvére volt bízva, lényegesen jobban, mint manapság. A fény, a napsütés, a tűz, a meleg az életet szimbolizálták, hiszen meleg földben, napsütés hatására nőtt az éltető gabona, és minden egyéb mindennapi betevő. A sötétség és a hideg a házakba való visszavonulás ideje volt, amikor a melegebb hónapokban elraktározott élelemből táplálkoztak, és remélték, hogy kitartanak, míg újra kijön a szép idő.

Hogy fog mindez megjelenni a regényemben?
A történet Ostara ünnepén kezdődik, amit sokan a tavasz első napjának tekintenek. Végleg véget érnek a hosszú téli hónapok, elvettetnek az első magok a kertben, visszatérnek a madarak, a napnak már ereje van, a növények kezdenek virágba borulni. Az év egyik legfontosabb és legszebb napja ez.
Aztán a következő este hatalmasat dörren az ég, elered az eső, és a semmiből köd kúszik a tájra. Ezután pedig hiába várják, a nap másnap nem kel fel. És azután sem. Állandó sötétség és vihar szakad a királyságra, ami a kastély lakóit bezárja otthonukba. Mi történt? Mit fognak tenni? Milyen szörnyűségek sora következik ezután?

PLUSZ ÉRDEKESSÉG! Ha megfigyelitek, az évkerék egyes ünnepei körülbelül megfeleltethetőek némely keresztény ünnepeknek, és nemcsak az időpont, hanem a szokások alapján is. Yule a karácsonynak, Imbolc a gyertyaszentelőnek feleltethető meg. Ostara húsvét ünnepéhez nagyon hasonló, számos szokásuk és jelképük ugyanaz. Samhain, amit a modern korban Halloweenként ismerünk (annyi különbséggel, hogy Halloween október 31 éjszakája, Samhain pedig november 1-jén van), a halottak ünnepe, és egybeesik a mindenszentekkel.

Egy hozzászólás

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük